GELİŞİM ALANLARI

Okulumuz Rehberlik Öğretmeni tarafından hazırlanan Çocuklarda Gelişim Alanları ile ilgili velilerimize yönelik dökümanlar yazımız içeriğindedir.

11.11.2020 408

GİRİŞ BÖLÜMÜ

Sayın Velimiz,

Daha önce "Gelişim Alanları" çalışmamıza katılımınız için teşekkür ederiz. Söz konusu çalışmada amacımız çocuğunuzu temel gelişim alanlarını göz önünde bulundurarak dışarıdan değerlendirme yapmak, desteklenecek alanlarını tespit etmenize yardımcı olmaktı.

Bu mektup ile gelişim alanları ile ilgili yapabileceğiniz etkinlik önerileri hakkında biraz daha detaylı bilgiler paylaşmaya çalışacağız.

Öncelikle "gelişim nedir" ile başlayalım mı?

Gelişim, anne karnından itibaren ölüme kadar yaşadığımız fiziksel, ruhsal sosyal değişim büyüme diyebiliriz.

Gelişim, yaş gruplarına göre benzer ortak özellikler taşısa da bireylerarası, cinsiyeteler ve kültürlerarası, genetik mirasımıza göre farklılıkları vardır. Her çocuk 6 ay civarında oturmaya, 1 yaşında yürümeye başlar, genel kabul bu yönde. Ancak bu veriler toplumdaki gözlemlerin ortalamasıdır. Sizin çocuğunuz farklılık gösterebilir. Bu sebeple kıyaslayarak değil, gözlemleyerek, destekleyerek çok daha etkili adımlar atmış olacağız.

Gelişim uç organlardan başlar, yani baş, ayak, eller, burun daha önce büyür. Bu nedenle ergenlik döneminde bulunan gençlerin orantısız vücut ve yüzlerini görürsünüz.

Gelişim içten dışa doğrudur. Bebeğin anne karnında önce iç organları oluşuyor değil mi?

İşte yalnızca bu esaslarda ortağız sizinle. Sonrası, genetik, çevre, beslenme, gelişim alanlarının desteklenmesi ile değişiyor.

Birkaç püf noktasını da vurgulamak gerekiyor.

• Çocuğunuzla başlayacağınız çalışmalarda, önce yapabildiklerinden başlayıp en yakın hedef davranışı hedefleyin.
  • Acele etmeyin, yavaş yavaş birer birer ekleyeceğiz.
  • Belki her hafta her gelişim alanından bir tane...
  • Belki dil gelişim çalışması büyük kas çalışmalarından yavaş ilerliyor olabilir. O zaman dil gelişimini dikkatle tekrarlarla destekleyeceğiz.

Bir alanda çok fazla ilerlemesi değil dengeli tüm alanlarda eşgüdümlü ilerlemek amacımız.

Şimdi bakalım hangi gelişim basamağını nasıl destekleriz. Bunun için internet sitemizden gelişim alanları başlıklarını inceleyiniz.

GELİŞİM ALANLARI

1.      Bilişsel Gelişim Alanı için TIKLAYINIZ

2.      Dil Gelişimi Alanı için TIKLAYINIZ

3.      Duygusal Ve Sosyal Gelişimi Alanı için TIKLAYINIZ

4.      Büyük – Küçük Kas Gelişimi Alanı için TIKLAYINIZ

5.      Özbakım Becerileri Alanı için TIKLAYINIZ

Seral UYAR

Atılım Anaokulu Rehb. Öğret/Psik. Dan.